Ulf Thoresen - 12.02.1946 - 11.07.1992

Ulf Thoresen er selvsagt representert på travsportens "Hall of Fame". Under kan du lese litt hva Nordiska Travmuseet skriver om Ulf Thoresen. Besøk gjerne travmuseet på http://travmuseet.com/

 

Ulf Sverre Thoresen ble født 12. februar 1946 i Larvik, hvor han også tråkket sine barnsben. Det var travsporten som skulle bli Ulfs levevei, han skulle vokse fram til å bli en sulkyartist verden knapt hadde sett maken til.

Ulf vant sitt første løp på Momarken søndag 26. april 1964, 18 år gammel. Han jobbet da hos Bjerke-treneren Sverre Skjønberg og styrte Turist Ford inn til seier på 29.8 til 5.49 i vinnerodds. En stor karriere i sulkysetet hadde startet.

I 1968 tok Ulf Thoresen ut trenerlisens og etablerte seg på Stubberud-stallen noen hundre meter fra Jarlsberg travbane. I 1971 ble han landschampion i Norge for første gang – en tittel han tok ti år på rad. Ytterligere tre år skulle han bli champion i Norge – i 1984, 1985 og 1989. 31 ganger ble han champion på norske baner, i perioden 1971-1989. Hans beste år i sulkysetet hjemme i Norge var i 1989 da han vant 309 løp.

Det var ikke bare i Norge Ulf skulle vise som en kunstner i løpsbanen. Han ble også en flittig gjest i utlandet, ikke minst i Sverige, men også i internasjonale mesterskap. Ulf vant løp i 14 land. Fire ganger ble han verdensmester for travtrenere og han kunne også titulere seg europamester.
I 1978 deltok Ulf Thoresen i VM i USA, som foregikk i mai. Ulf valgte å reise hjem fra USA for å kjøre Grande Frances til seier i Oslo Grand Prix (første året løpet hadde Grand Circiut-status) og mistet dermed én kjøredag i VM, nok til at han kanskje gikk glipp av sin femte VM tittel. Ulf Thoresen står oppført med 4006 seirer i Det Norske Travselskaps registre, men dette er bare seirer tatt på norske baner eller i utlandet med norskregistrerte hester.

Nuclear Kosmos

Ulf kjørte som nevnt løp i mange land, for mange forskjellige trenere. Det totale antall seirer Ulf vant er det ingen som har klart å få en oversikt over. Han vant over 200 løp i Sverige og det anslås at han vant cirka 500 løp i utlandet i tillegg til de seirene han står bokført med i Norge.
Ulf vant en rekke storløp, blant annet Hambletonian med Nuclear Kosmos og VM på Roosvelt med Habib i 1986. I Hambletonian viste Ulf sine taktiske, begavede kjørehender. I det første heatet slapp han teten i siste sving for så å angripe med Nuclear Kosmos inn på oppløpet igjen til seier. I finalen styrte han i ”lusetempo” i tet og sørget for at storfavoritten Royal Prestige og Berndt Lindstedt ble sittende fast for lenge i tredje innvendig.
Ulf Thoresen og kaldblodsprofilen Alm Svarten var den perfekte ekvipasje. Ulf kusket ham i 172 av løpene. Sammen tok de 117 triumfer og satte to verdensrekorder. Blant annet vant de Elitkampen to ganger, 1986-87, og svensk-norsk kaldblodslandskamp fire ganger, 1987-90. Blant mange store prestasjoner står kanskje deres opptredener på Solvalla fremst. Ekvipasjen forbløffet Solvallas publikum på elitloppsdagen i mai 1986 da Alm Svarten vant med 50 meter og travet verdensrekordtiden 1.21,5a. Det var to konger som var i aksjon.

Ulf vant som sagt det meste som kunne vinnes, men to klassiske storløp hjemme i Norge klarte Ulf aldri å vinne – varmblods Derby og kaldblods Kriteriet.

Ulf hadde alltid et smil på lager, uansett hvor han reiste, og han ble godt likt hvor enn han satte sine føtter. De siste årene slet Ulf med et stadig voksende rusproblem. Ulf døde 11. juli 1992, bare 46 år gammel. Så altfor tidlig for travsportselskere verden over. Minnene om Ulf Thoresen vil bestå til evig tid. Hans eget minneløp som kjøres på Jarlsberg hvert år har allerede rukket å bli et av de aller gjeveste løp man kan vinne her til lands................

Sagt om Ulf Thoresen:


"Ulf var et geni i sulkyen og fikk hestene til å prestere over hundre prosent".
Stig H Johansson

"Ulf var en ekte kunstner – av helt intuitiv karakter". 
Bo Fransson


"Ulf har alltid vært en ener i banen – en kunstner. Vi andre lurte ofte på: Hva gjør’n for no’?"
Trond Skauen

"Minnene renner på. Du får unnskylde at jeg blir rørt. Jeg oppfatter ham både som en stor kunstner og et godt og ytterst vennlig menneske."
Bo William Takter

"Ulf var unik som kusk. Han hadde en egen evne til å få hestene til å yte sitt beste – og på en humanere måte enn andre."
Roger Walmann

"Ulf var tildelt noe fra Vår Herre som vi andre kusker ikke fikk."
Hans Petter Tholfsen

"Ulf var fantastisk å kjøre sammen med. Det var aldri problem med knuffing eller kjøring på kanten. Ulf gjorde gjerne det han kunne for å hjelpe oss andre, men kjørte fra oss likevel."
Asbjørn Mehla

"Hans sulkyegenskaper var helt utrolige. Enten hestene var trege eller hete fikk ham dem til å løpe. Han var en allrounder – og vant fra alle posisjoner. Ulf var den aller største og beste ambassadør for norsk travsport."
Olle Goop

 

Han var eneren.
Gunnar Eggen

Kilder: Travmuseet.com

Jeg hadde selv gleden av å møte Ulf Thoresen ved flere anledninger. Jeg trente en særdeles middelmådig kaldblodshest for mange år siden som Ulf skulle kjøre i et rikstoto-løp på Forus. Hesten var ikke tilmålt de største sjangsene i løpet, men måten Ulf behandlet hesteeiere og trenere på var mildest talt imponerende. Man skulle kanskje tro at storheter som Ulf ikke tok seg bryet med oppvarming av slike hester, men Ulf oppsøkte oss i stallen mens han bladde i løpsprogrammet. Han håndhilste på oss og klappet hesten og smilte sånn som bare han kunne. Dette skal nok gå bra sa Ulf mens vi avtalte når varmingen skulle finne sted. Han brukte lang tid på varmingen og etter å ha kjørt litt att og frem på stallsiden kom Ulf bort til meg å hvisket et par "lure triks". Vi endret på det som Ulf bad om, og så var det klart for start. Vestlyn som hesten het ledet nesten hele løpet og fikk til slutt en sterk fjerde premie i dette knallsterke feltet. Ulf smilte lurt og spurte om vi var fornøyde med løpet, noe vi selvsagt var. Ikke minst med måten Ulf var på. Det var slik han var, denne lille store underfundige mannen med det store hjertet. Han behandlet alle likt og med stor respekt. Han pratet med alle som om han hadde kjent dem alltid. Jeg husker også godt da en god venn av meg, Idar Ødegaard og jeg var på Jarlsberg i forbindelse med Grand Prix helgen i 1984. Da hadde Ulf vunnet et løp og vi var på stallsiden og gikk bort til Ulf for å gratulere med seieren. Han var så imøtekommende og pratet med oss som om vi var verdens beste venner. Dette hører jeg til stadighet folk kommenterer. Det var slik Ulf var, mot alle. For Ulf var alle mennesker akkurat like viktige. Han gjorde ikke forskjell på noen.  Det fantes bare en Ulf. Mange kusker kunne være på høyden med Ulf, nesten.......men ingen vil noen sinne komme forbi. Ulf Thoresen var den største.............

 

Trollmann med tømmene

 

 

 

Boken "Trollmann med tømmene" ble utgitt av Aschehoug Forlag i 1977. I denne boken forteller Ulf Thoresen, om sin barndom, sin oppvekst og sin eventyrlige karriere, til journalist Bjørn Myrvang.

En 3 år gammel hestetyv

Ulf Sverre Thoresen ble født i Larvik 12. februar 1946. Tre år gammel forsøkte Ulf å stjele en hest sammen med sin lekekamerat Jan Mathisen, som bodde i samme hus som Ulf i Håkonsgate i Larvik.

Ulf forteller at hester var alt for han allerede de første barneårene. I Larvik var det, som i alle andre byer, en stall der bøndene fra distriktet satte fra seg hestene når de var i byen for å handle eller ordne andre ærend.

Ulf Thoresen forteller at den stallen var som et eventyr for småguttene i nabolaget og at de ofte stakk av hjemmefra og at foreldrene som oftest fant dem igjen nede i stallen.

En gang forsøkte Jan og jeg å ta med oss en hest hjem til Håkonsgate. Jeg tror det var en stor og svart hest forteller Ulf. Heldigvis fikk vi ikke opp knuten på tauet den var bundet med, slik at vi ikke ble hverken hestetyver eller hesteeiere som 3 åringer forteller Ulf i boken. Siden den gang har trav og hester vært hele livet for Ulf Thoresen - trollmannen med tømmene.

Ole Østby - Ulfs første forbilde

Ulf forteller i boka at han og Jan og ett par andre barndomsvenner ofte skulket skolen og syklet i stedet ut til stallen til travtrener Ole Østby i Viksfjord i Tjølling.
Ole Østby var profesjonell travtrener knyttet til Jarlsberg Travbane. Ulf forteller at de var rundt 10 år gamle på dette tidspunkt. Her ble de også kjente med Jan Risa som senere også ble travtrener.

Ulf forteller at foreldrene hans ikke var så veldig begeistret for denne hesteinteressen og at de forsøkte å pendle interessen over på noe annet enn hester. Men Ulf lot seg ikke rokke. Han forteller også at det gikk bra på skolen og at han fikk med seg ett år på framhaldsskolen før det ble hester og trav på heltid.

I boka forteller Ulf mye om tiden hos Ole Østby og at han fikk stallmester Leif Goberg som sin første læremester. Goberg var også en meget dyktig kusk og Ulf lærte sine første "hemmeligheter" med hester, stell av dem og travkjøringens grunnregler av Goberg. 

Ulf hadde allerede bestemt seg for å bli travtrener og travkusk. I boka forteller også Ulf om de aller første hestene han trente og fikk kjøre. En av de aller første hestene på stallen til Ole Østby som Ulf fikk kjøre var kaldblodshesten Villanda (e. Nygårds Trygg - u. Veimsbella). Dette var en virkelig bra hest og travet rundt 1,31-1,32, i slutten av 50-årene.

Yngstemann på kåringsskuet

 

 

 

 

Ulf var yngstemann blant de aktive hestekarene under kåringsskuet på Jarlsberg i mars 1959. Den tretten år gamle hestekaren ble fotografert og plassert på Tønsberg Blads førsteside - sammen med traverhoppa Tvillingjenta. (foto: Tjøstolv Vittersø, Tønsberg Blad)

Læretid hos Trygve Diskerud på Bjerke

Tidlig på sommeren 1961, 15 år gammel og så fort han var ferdig med framhaldsskolen, flyttet Ulf til Oslo og begynte i lære hos Trygve Diskerud på Bjerkebanen. Trygve Diskerud var veteranen og hadde vært eneren blant travtrenerne i mange år, selv om Karsten Buer på den tiden hadde overtatt hegemoniet med Bjerke- og landschampionatene.

Det var Ole Østby som ordnet det slik at Ulf fikk begynne i lære som stallgutt hos selveste Trygve Diskerud.

En annen fra guttegjengen hos Ole Østby, Per Tollefsen, begynte samtidig i lære hos Leif Hansen. Ikke lenge etter kom Jan Risa og begynte i lære hos Alf Ulven og Jan Mathisen for å begynne i lære hos Johan Cedell. Fire stykker fra guttegjengen var blitt så sterkt smittet av hestedilla og travsporten at de tok fatt på læretid og stallmannsjobb for alvor. 

Ulf forteller i boka om hvordan han og mange andre stallgutter ble inlosjert på Vekta på Bjerke og måtte sove på madrasser på gulvet. Han forteller at han fikk 112 kroner utbetalt hver uke og måtte betale 50-60 kroner i måneder for "hybelen".

Ulf forteller at han lærte mange nyttige detaljer av Trygve Diskerud når det gjaldt skoing av hester, behandling av vonde bein, små finesser ved trening og kjøring av travhester. Ulf forteller at det var av Leif Goberg, Ole Østby og Trygve Diskerud han lærte det aller meste. Tiden hos dem gav meg grunnlaget for min videre karriere forteller Ulf.

Debuten som travkusk

En vårdag i 1964 debuterte Ulf Thoresen som travkusk. Han var 18 år og kjørelisensen var rykende fersk. Hesten han skulle kjøre var en hest som het Turist Ford.
Turist Ford slet med nervene og hadde ikke tjent mer enn 600 kroner på tre år. Hestens eier hadde bestemt seg for at dette løpet var Turistens siste løp og at den skulle avlives etter løpet.

Ulf hadde trent Turisten i en tid og lært hesten å kjenne og hadde merket at hesten slappet av sammen med han. Turisten var meldt opp en klasse og skulle starte sammen med hester som hadde tjent rundt 25000 kroner. Turist Ford hadde en km-rekord på ca. 1,30. Distansen var 2100 meter, og normalt skulle vi bli 100 meter etter de andre i mål, forteller Ulf, men han visste at Turisten hadde fungert bra i trening.

Ulf forteller at både han og hesten var nervøse da de kjørte defileringen til løpet.
Da starten gikk kom de seg greit avgårde og fikk rygg på lederhesten, Star Abbey med Karsten Buer i sulkyen. Ulf forteller at de kjørte innvendig i 3. par hele veien og fikk en gunstig reise.
Og så skjedde det forteller Ulf. Turist Ford gikk som en kule på slutten og passerte målstreken som nummer tre. Karsten Buer vant med Star Abbey, og på andreplassen kom Per Ulven med Tougfire. Turist Ford forbedret sin egen km-rekord, og tjente mer penger i dette ene løpet enn den tidligere hadde gjort i hele sin karriere. Snakk om to fornøyde nervebunter.

Eieren var også selvsagt kjempefornøyd. Turisten fikk leve....

Ut over våren og sommeren gikk Turist Ford 9 løp, hver gang med meg i sulkyen forteller Ulf. Det ble 3 førsteplasser, 3 andreplasser og 3 tredjeplasser. Utpå høsten ble Turist Ford flyttet til en annen trener - og kjørte ikke inn ett eneste øre...............

Etter en stund ble Turisten og Ulf forent igjen...........

I boka kan du lese mer om den herlige historien om Turist Ford og den unike kontakten mellom dyr og menneske som av og til kan føre til magi.

På egne ben

1. april 1968 startet Ulf opp med egen stall ved Jarlsberg-banen. I boka forteller Ulf om hvordan oppstarten på trenerkarrieren var og hvilke hester han fikk inn på stallen. Han fikk en nokså trang start på trener-karrieren og jobbet alene på stallen uten hjelp.

Han fikk inn en hest på stallen som het Futti. Den var ekkel å kjøre forteller Ulf, men det var denne hesten han vant sitt første løp som trener med og det var denne hesten som fikk virkelig fart på karrieren.


På bildet er det en annen hest Ulf feiret mange triumfer med, nemlig Grande Frances.

Ulf vant Norsk Trav Derby med Slogum Tor i 1974. Dette bildet er tatt på sermoniplass like etter løpet. Til høyre ser vi hestens eier, Lars Grini. Ulf og Slogum Tor feiret mange storløpstriumfer sammen.
Frøyvar vant mange løp for Ulf Thoresen. Eier var Kåre Mortensen.
Velin Kattegat var en annen hest Ulf Thoresen fikk et helt spesielt forhold til. Her har de akkurat vunnet Jarlsberg Grand Prix i 1977.

Trollmann med tømmene

Denne boka har betydd veldig mye for meg. Jeg husker at jeg skrev særoppgave om Ulf Thoresen på videregående og at jeg fikk toppkarakterer på arbeidet.

Boken "Trollmann med tømmene" var utgangspunktet for mitt arbeide.

Boken finnest på biblioteket og kan helt sikkert skaffes hos bokhandleren også. Jeg anbefaler alle som er opptatt av trav og hestesport om å lese boken. Les den unike historien om verdens beste travkjører gjennom alle tider, les historien om en hestekar helt utenom det vanlige og om et varmt og fantastisk menneske.
Les historien om Ulf Thoresen - Trollmannen med tømmene..........

ULF THORESEN LIGGER GRAVLAGD PÅ UNDERSBO I LARVIK.

Magne Nygård 02.02.2022 18:51

Fantastisk dyktig travkusk og jeg husker han best med sine bragder med Alm Svarten.Har prøvd utallige ganger å få tak i boken og uten hell.

Kjell Wilhelmsen 14.10.2016 11:59

Fantastisk og se igjen gamle kjente

| Svar

Nyeste kommentarer

25.10 | 17:50

Hei Freddy! Takk skal du ha. Har rettet opp feilen nå. Tusen takk

24.10 | 16:23

Hei, og takker for mye info gjennom denne siden Riktig at Pia Mollyn vant Koren Lund-løpet på Klosterskogen i -90, men kusk var Hans Jonas HJørnerød! FSA

29.03 | 11:43

Fantastisk side!

02.02 | 18:51

Fantastisk dyktig travkusk og jeg husker han best med sine bragder med Alm Svarten.Har prøvd utallige ganger å få tak i boken og uten hell.