Historien om Liverpool Football Club - 1920-1959

Gordon Hodgson fra Sør-Afrika scoret 240 mål for Liverpool i perioden 1926 til 1935.

Historien om Liverpool Football Club

All fotball stoppet opp i England både under første og andre verdenskrig. I mellomkrigstiden vant Liverpool ligaen to ganger, nærmere bestemt i 1922 og 1923.
Laget spilte vanligvis med det samme mannskapet ved hver kamp og hadde Scott i mål. I forsvaret spilte Longworth, Wandsworth og McKinlay. Midtbaneduoen Bromilow og McNab var beryktet for susende taklinger, men begge var også konstruktive og pasningssikre. Fremover på banen spilte indreløperne Forshaw og Lewis mens vingene Lacey og Hopkin fòrte spissen Harry Chalmers med utsøkte og presise innlegg fra kantene.

Utenom de to ligamesterskapene var mellomkrigsårene ganske mager for de røde fra Anfield. Spesielt i FA-cupen sviktet laget gang på gang. Kvartfinale var det beste de klarte.

Den beste spilleren i denne perioden var nok Gordon Hodgson. Den høyreiste spissen fra Sør-Afrika bøttet inn med mål, nærmest på bestilling.

Selv om Liverpool var et bra lag på denne tiden, manglet de alikevel det lille ekstra som skulle til for å ta kampen opp mot de aller beste...

Det skulle ikke bli noe Ligamesterskap på Liverpool igjen før i 1946-47. Manageren George Kay hadde fått frem et brukbart lag like etter krigen. På laget var blant annet Jackie Balmer (bildet).  Han spilte over 400 kamper for Liverpool og scoret drøssevis av mål fra sin offensive midtbaneposisjon.

Like før jul 1946 scoret han for eksempel 13 mål på sju kamper, inkludert hat trick i tre kamper på rad!

Manager Kay hentet også Newcastle-spilleren, Albert Stubbins, til klubben for rekordsummen 12.500 pund, men viktigst av dem alle var likevel Billy Liddell. Den stillferdige skotten var bare 16 år da han kom til Anfield i 1938!

Ligadebuten til Liddell kom imidlertid ikke før 1946, mot Chelsea. Liverpool vant 7-4. Billy Liddell (bildet) storspilte og scoret et mål som det etter sigende ble pratet om på pubene i mange ti-år etterpå.
Liverpool vant ligaen denne sesongen og skaffet klubben sitt femte ligamesterskap.

Anfield-klubben fikk snart tilnavnet "Liddelpool". Billy Liddell spilte for klubben fra 1938 til 1960. Han står bokført med 534 offisielle kamper og scoret 229 mål.

Billy Liddell var en rolig og seriøs type som hadde full jobb ved siden av fotballen gjennom hele karrieren. Dette var noe han hadde lovet faren, før han skrev under for Anfield-klubben.

Liverpool slo erkerival Everton 2-0 i semifinalen og var klar for sin andre FA-cupfinale i 1950.
Desverre skulle det ikke lykkes å vinne FA-cupen denne gang heller. Bob Paisley (som senere skulle bli manager) scoret i semifinalen men ble satt på benken i finalen. Arsenal vant finalen med 2-0. Dette var også den siste kampen George Kay ledet laget.

Det skulle bli stor strid rundt ansettelsen av ny manager. Valget falt til slutt på Don Welsh (bildet).

Under Welsh gikk Liverpool fra bra, til ordinære, til dårlige. I 1954 skjedde så det utenkelige, Liverpool rykket ned!

Sesongen etter, i 1954-55, ble Liverpool nummer 11 i andredivisjon, noe som fortsatt er klubbens dårligste ligaplassering gjennom tidene.

Phil Taylor (bildet) fikk jobben med å få Liverpool opp i den øverste divisjonen igjen.
Taylor hadde spilt nesten 500 kamper for Liverpool og valget av han som ny manager var meget populært.

Liverpool kjempet helt i toppen av den nest-øverste divisjonen de neste sesongene, men opprykket lot vente på seg.

I november 1959 tapte Liverpool for Worcester i FA-cupen. Dette var, og er fortsatt, en av tidenes største cupbomber i FA-cuphistorien. Det endte med at Taylor trakk seg og 14. desember ble så endelig Bill Shankley ansatt. Mannen som skulle forandre Liverpool for alltid var på plass i sjefsstolen.

Den lille, iltre og rappkjeftede skotten Bill Shankly (bildet) overtok altså som manager like før jul i 1959. Shankly er en legende i klubben. Shankly skapte det moderne Liverpool, og blir av de fleste med hjertet i klubben sett på som rene frelseren.

Hans lederstil var direkte og uten visvas. Hard jobbing var det eneste Shankly godtok. Fotball-filosofien var like enkel som den var genial. Spill ballen til den nærmeste mannen i rød trøye, vær alltid i bevegelse og klar til å ta i mot ballen igjen. "Pass and move, pass and move", messet Shankly om og om igjen. Han var også litt av en "slavedriver" og mente at spillerne hans skulle være de best trente av alle i hele ligaen. Er du ikke i form kan du heller ikke spille fotball sa han alltid.

En annen uttalelse fra Bill Shankly har blitt legendarisk. "Fotball er ikke en kamp på liv og død. Det er mye viktigere enn som så".......

| Svar

Nyeste kommentarer

25.10 | 17:50

Hei Freddy! Takk skal du ha. Har rettet opp feilen nå. Tusen takk

24.10 | 16:23

Hei, og takker for mye info gjennom denne siden Riktig at Pia Mollyn vant Koren Lund-løpet på Klosterskogen i -90, men kusk var Hans Jonas HJørnerød! FSA

29.03 | 11:43

Fantastisk side!

02.02 | 18:51

Fantastisk dyktig travkusk og jeg husker han best med sine bragder med Alm Svarten.Har prøvd utallige ganger å få tak i boken og uten hell.