Historien om Liverpool Football Club - 1892-1920

Forretningsmannen John Houlding stiftet Liverpool FC den 15. mars 1892.

Historien om Liverpool Football Club

Ironisk nok starter historien om Liverpool FC med erkerivalen Everton FC. Everton FC var den eneste proffklubben på Merseyside og de spillte kampene sine på Anfield!

Presidenten i Everton FC, Forretningsmannan John Houlding, var stadig i klammeri med de andre lederne i klubben om hvordan klubben skulle styres. Houlding så hvor populær fotballen var i ferd med å bli, og kjøpte likegodt hjemmebanen til Everton, Anfield.

Anfield hadde helt siden 1884 vært Evertons hjemmebane, men i 1892 krevde Houlding en større sum i baneleie enn det Everton var villige til å betale.

Det hele endte med at Presidenten sparket ut sitt eget lag, og stod plutselig som eier av en bane uten å ha noe lag! Houlding dannet umiddelbart en ny klubb og 15. mars 1892 ble Liverpool Association Football Club stiftet.

Dette skjedde bare tre dager etter at Everton hadde brutt samarbeidet med Houlding. Everton forsvant som kjent bare noen få steinkast unna. Nærmere bestemt over på den andre siden av Stanley Park, der Goodison ligger den dag i dag.

Rivaliseringen mellom klubbene var altså godt i gang lenge før Liverpool hadde sparket ett eneste spark på ballen. "The Reds" var faktisk ikke røde i starten. De spilte i blå drakter!

Everton hadde lagt igjen draktene sine på den gamle hjemmebanen og Houlding nektet å levere dem tilbake.

Paradoksalt nok førte dette til at Everton faktisk spilte i røde drakter i noen år!

På slutten av 1890-tallet ble det imidlertid forsoning mellom klubbene og Everton fikk sine klubbfarger tilbake og Liverpool begynte å bruke sine nå så berømte røde drakter.

John McKenna (bildet) var sammen med William E. Barclay den første manageren i Liverpool FC.

Hans oppskrift var veldig enkel. Han reiste til Skottland og kjøpte et helt lag. Laget spilte sin første kamp i september 1892. Laget bestod da av ti skotter og en engelskmann!

Etter suksessen det første året, søkte McKenna om å få Liverpool tatt opp i The Football League. Andredivisjon skulle utvides fra 12 til 15 lag og McKenna så mulighetene.

Da serien ble sparket i gang 2. september 1893, var Liverpool et av lagene i den profesjonelle engelske ligaen. McVean og McQue scoret da Middlesbrough ble slått 2-0 på Anfield. Eventyret var i gang og Liverpool tapte ikke på de neste 31 kampene.
Dette var faktisk ligarekord helt frem til 1969! Everton ble nok fortsatt sett på som storebror på Merseyside, men Liverpool tok kraftig innpå.

McKenna var også mannen som headhuntet Sunderland-manageren, Tom Watson (bildet) til Anfield.

Watsom hadde vunnet ligaen tre ganger på fire år med Sunderland og hadde et stort navn.

Med Watson som sjef vant Liverpool ligaen i 1900/01 og i 1905/06. De var også i sin aller første FA-cupfinale i 1914. Det endte imidlertid med 0-1 tap for Burnley. Tom Watson er også den manageren som har sittet lengst i sjefsstolen på Anfield. Helt fra 1896 til sin død i 1915!

"The Kop". Verdens mest berømte del av en tribune! "The Kop" ble bygget i 1906. En enorm voll ble laget ut mot Walton Breck Road, og 132 trappetrinn ble støpt. "The Spion Kop" fikk navnet sitt etter et slagsted i Sør-Afrika - Spioen Kop. I 1900, under Boerkrigen, mistet mange soldater fra Liverpool livet her. De ble altså hedret med den nå så berømte tribunedelen på Anfield. Tidligere tok "The Kop" hele 28.000 tilskuere. I dag tar den "bare" 12.500.

Den aller første stjernen til Liverpool var nok lagets aller første kaptein, skotten Malcolm McVean (bildet).
En annen skotte, Alex Raisbeck, kom fra Stoke i 1900. Han spilte over 300 kamper for Liverpool. Sam Raybould ble ligaens toppscorer i 1902-03, mens målvaktene Ted Doig og Sam Hardy begge ble publikumsyndlinger på Anfield.

Hardy spilte en årrekke for Liverpool, og fikk også med seg 21 landskamper for England.
Skotten Don McKinlay spilte for de røde fra 1910 til 1928 og var kaptein på lagene som vant ligaen både i 1921-22 og 1922-23.

Ephraim (Eph) Longworth (bildet) var den første Liverpool-spilleren som ble landslagskaptein for England. Eph Longworth var en stjernespiller som spilte i Liverpool-forsvaret i mange sesonger.

En annen stjerne i mellomkrigsårene var Arthur Goddard. Han spilte nesten 400 kamper for Liverpool.

I 1913 debuterte en 18-årig Belfast-gutt med navnet Elisha Scott. Han skulle bli Liverpools første virkelige superstjerne.

Elisha Scott (bildet) skulle komme til å vokte Liverpool-buret de neste 21 årene!

De legendariske kampene mot Everton var etterhvert også møtet mellom "verdens beste spiss" Dixie Dean fra Everton og "verdens beste keeper", Elisha Scott fra Liverpool.

En avis skrev om Scott at han hadde øynene til en ørn, bevegelsen til en panter og never som en skruestikke!

| Svar

Nyeste kommentarer

25.10 | 17:50

Hei Freddy! Takk skal du ha. Har rettet opp feilen nå. Tusen takk

24.10 | 16:23

Hei, og takker for mye info gjennom denne siden Riktig at Pia Mollyn vant Koren Lund-løpet på Klosterskogen i -90, men kusk var Hans Jonas HJørnerød! FSA

29.03 | 11:43

Fantastisk side!

02.02 | 18:51

Fantastisk dyktig travkusk og jeg husker han best med sine bragder med Alm Svarten.Har prøvd utallige ganger å få tak i boken og uten hell.