Trav og Galopp Nytt

Trav og Galopp Nytt - Organ for norsk hestesport

 

 

 

Jeg har vært så heldig at jeg har fått overta hele samlingen av Trav og Galopp Nytt av Arnfinn Roaldsøy. Jeg ønsker derfor å dele litt av historien med alle travinteresserte. Bladet Trav og Galopp Nytt som vi har i dag, kom ut med første nummer i september 1949 og kom ut med 11 utgaver det første året. Bladet het den gang "Trav-Nytt".  Redaksjonen den gang bestod av Kr. Østenvig og H. Vidby. Ansvarlig utgiver var AS Avisernes Oslokontor. Løssalgprisen var på 50 øre.

 

 

 

Allerede under krigen, nærmere bestemt i 1942, kom det ut et blad med navnet "Trav og Galopp". Første nummer av bladet kom ut 6. januar 1942. Dette hadde imidlertid ingen ting med det bladet som skulle komme ut syv år senere å gjøre. Dette bladet hadde Arnulf O. Strømme som redaktør og ble utgitt av I/S Trav og Galopp. Løssalgprisen på dette travbladet var på 50 øre, som var relativt mye under krigen.

Redaksjonen i Trav og Galopp mottok beskjed fra Næringsdepartementet, som var styrt av Nazistene, om å stoppe utgivelsen av bladet. Siste nummeret kom således 4. oktober 1943. Nazistene hadde prøvd å stoppe bladet helt siden 20. januar 1942. Begrunnelsen var at det var papirmangel og at man skulle være medlem av "Det Statsbærende Parti" for å fortsette. Man fortsatte imidlertid å gi ut bladet men i oktober 1943 var det slutt. Trav og Galopps samtlige medarbeidere ble innkalt til "Arbeidsinnsatsens" kontor og fikk beskjed om at de skulle sendes til Salten Gruber. Det ville være et passende sted for slike "Statsfiendlige" individer. Bladets medarbeidere gikk imidlertid i dekning men noen ble arrestert og havnet i konsentrasjonsleiren Berg ved Tønsberg.

23. juni 1945, var bladet endelig i handelen igjen. Nå hadde Redaktør Strømme fått med seg Folke Bålstad som Redaksjons sekretær og C.H. Jæger var blitt ansvarlig for galoppsporten. Navnet på utgiveren var nå endret til I/S "Det nye trav og galopp". Bladet fortsatte å komme ut frem til rundt midten av 1946. Som nevnt kom det nye Trav-Nytt ut i september 1949 etter at man hadde vært uten et eget travmagasin i tre år.

 

 

 

Det nye bladet, Trav-Nytt, fortsatte å komme ut ukentlig og hadde fortsatt Kr. Østensvig som ansvarlig redaktør. Løssalgsprisen var fortsatt på 50 øre. Bladet fikk ny logo den 6. desember 1950. Årets siste utgave. Dette var et dobbeltnummer og utsalgsprisen var på 1 krone. Nå var navnet "Trav Nytt" (uten bindestrek mellom) og med undertittelen "spesialblad for travsport og avl."

 

 

 

 

Tirsdag 8. mai 1951 skiftet bladet navn og logo igjen. Nå er navnet Trav og Galopp-Nytt. Ansvarlig redaktor Østensvig hadde nå fått med seg Odd Jarholt som ansvarlig redaktør for galoppsporten. Modellen for et felles blad for både travet og galoppen hadde man fra Sverige der man hadde hatt dette i mange år allerede. 

 

 

 

 

Man skiftet utseende på bladet igjen 18. september 1952. Logoen var den samme men nå var den forminsket noe. Ved starten på 1952 og frem til april samme år var løssalgsprisen steget til 75 øre, men denne ble satt ned igjen til 50 øre. Det var også endringer i redaksjonen. Nå var P. Asbj. Balterud blitt ansvarlig redaktør mens Arne Kristiansen var ansvarlig for trav og Odd Jarholt fortsatt var ansvarlig for galoppen.

 

 

 

 

Logoen og utseende skulle forbli uendret (bortsett fra litt ulike farger på bokstavene i logoen av og til) frem til utgivelse nr. 1, 18. januar i 1967. Logoen var i bunn og grunn den samme men man hadde endret skrifttyper. Løssalgsprisen var nå kr. 1,50. Ansvarlig utgiver var nå P. Asbj. Balterud. Ansvarlige redaktører for trav var Arne Kristiansen mens Tor Løwe Fossum hadde ansvaret for galoppen.

Man endret logoen på bladet igjen den 19. januar 1971. Løssalgsprisen hadde nå steget til 2 kroner og 40 øre. Redaksjonen var den samme som i 1967.
Den foreløpig siste store logoendringen av Trav og Galopp Nytt kom 3. januar 1980. I de kommende årene var det kun ulike fargekombinasjoner som var forskjellen samt at man etterhvert tok bort bildet av hesten til høyre i logoen/headingen.
Slik ser bladets logo ut i 2012. Som man ser er det kun marginale forandringer siden logoen man fikk i 1980.

| Svar

Nyeste kommentarer

25.10 | 17:50

Hei Freddy! Takk skal du ha. Har rettet opp feilen nå. Tusen takk

24.10 | 16:23

Hei, og takker for mye info gjennom denne siden Riktig at Pia Mollyn vant Koren Lund-løpet på Klosterskogen i -90, men kusk var Hans Jonas HJørnerød! FSA

29.03 | 11:43

Fantastisk side!

02.02 | 18:51

Fantastisk dyktig travkusk og jeg husker han best med sine bragder med Alm Svarten.Har prøvd utallige ganger å få tak i boken og uten hell.