Fredrik W. Ramsland - "Forusbanens far"

Fredrik Wilhelm Ramsland (1905-1976)

Fredrik Wilhelm Ramsland - Forusbanens far

Fredrik Wilhelm Ramsland var født 20. oktober 1905 i Stavanger. Han fattet tidlig interesse for travsporten og allerede som 15. åring, i 1921, vant Fredrik W. Ramsland løp på Forus Travbane.

 
I et intervju med Trav- og Galopp Nytt i august 1974, forteller Ramsland om de første årene i Forusbanens historie. Han forteller at han som ung gutt husker at det ble kjørt travløp på Folkvordveien ut av Sandnes og at det i 1917 ble arrangert løp på Stavanger Stadion.
Forus Travbane ca. 1920

I 1920 ble Forus tatt i bruk. Ramsland forteller at det før 1920 var et vann der banen i dag ligger og at vannet ble tappet ut via en tunell. Den tidligere sjøbunnen ble brukt til b.l.a. travbane.

 
Ramsland forteller at i starten av 20-årene var både hesteringen og publikumsplassen på indre bane. I tillegg var det en fjellknause som skjulte utsynet til deler av den ene svingen. Dette gjorde at publikum opplevde ekstra spenning i de sekundene hestene forsvant bak fjellknausen og til feltet dukket frem igjen.
Det aller første løpsprogrammet til Forusbanen.
Etter noen år oppstod det vanskeligheter på Forus, men Ramsland greide med personlig initiativ og hjelp fra gode venner og andre kontakter, å sikre banen og det omliggende område for travsporten. Han fikk bygget en stor stall med plass til 20 hester.
I 1928 startet Bjerke Travbane med totalisatorkjøringer og styret i Rogaland Travselskap arbeidet med å få til det samme på Forus. Drivkraften i dette arbeidet var Fredrik W. Ramsland.
 
Fredrik W. Ramsland stod i nær kontakt med Thorbjørn Gjølstad i Dnt og fikk mye hjelp av han. Det var et enormt arbeid med å få sertifisert nok hester i starten og mye måtte gjøres med anlegget for å få totalisatorbevillingen i orden. Man måtte skaffe totoboder, dommertårn, høytalere, tribune, restaurant etc. I 1930 var imidlertid alt i orden og den aller første totalisatorkjøringen på Forus Travbane ble arrangert 9. juni 1930.

9. juni 1930 er en merkedag for travsporten i Rogaland. Til det første stevnet var det anmeldt 16 ulike hester som deltok i 4 løp. 13 av disse hestene kom fra Stavanger og Bergen, så det var liten bredde i begynnelsen. Dette bedret seg imidlertid etter hvert.

 
Den aller første toto-vinneren på Forus var Bergenshesten Rival med kusken Johan Landaas. Fredrik W. Ramsland ble imidlertid dagens mann med to seire. Rundt 3000 tilskuere var på plass på åpningsdagen og det ble spilt for vel 12000,- i totoen. Ramsland skulle komme til å dominere travsporten på Forus de kommende årene. Både som hesteeier, trener og kusk. Den store profilhesten til Ramsland var Norve. (se egen presentasjon under siden - "Gamle travprofiler"). Ramsland ble kuskechampion på Forus det første året, i 1930, som amatørkusk med 9 seire. I 1932 ble han trenerchampion med 10 seire og i 1933 ble han champion som profesjonell med 4 seire.
Publikumsplassen på Forus Travbane i 1931.

I årene før krigen hadde Forus Travbane samkjøring med Nesttun Travbane i Bergen. Stevnene var delt inn i vår. sommer og høst-stevner vekselvis på de to banene, og både hester og kusker forflyttet seg tilsvarende. De første årene var det betydelig deltakelse fra både østlandet og trøndelag. Disse vant mange løp og ble i 1933 nektet å starte.

Gjestene var imidlertid på plass igjen allerede året etter. Når det gjaldt varmblodshestene fikk ikke disse delta i rene blodsløp før i 1936.

Tilbake til intervjuet med Trav- og Galopp Nytt i august 1974. Ramsland forteller der at han med et smil husker tilbake til de første årene da han knyttet tette vennskapsbånd med en lang rekke av travsportens ledere rundt om i landet.

Torbjørn Gjølstad, Carl Henriksen, Thor Østby og en rekke andre virket fra tid til annen som dommere på Forus. Ramsland minnes at de ved flere anledninger ankom Stavanger fra Oslo på fasjonabelt vis med selveste "Stavangerfjord".

F.W. Ramsland ble i 1934 utnevnt til Æresmedlem i Rogaland Travselskap og i 1969 ble han tildelt Dnt`s Hederstegn. I 1970 ble hans eget Æresløp innstiftet på Forus Travbane.

F.W. Ramslands Æresløp ble som nevnt innstiftet og kjørt for første gang i 1970. Den første vinneren ble Nærbø-hesten Neshild kjørt av eieren Tobias T. Gudmestad. F.W. Ramslands Æresløp er nå et av de aller gjeveste løp man kan vinne på Forus. Det er ikke så rart når man vet hvilken stor og betydningsfull personlighet løpet hedrer.

Fredrik Wilhelm Ramsland vil for evig tid huskes og omtales med aller dypeste respekt. Fredrik Wilhelm Ramsland kalles med rette for "Forusbanens far".

Ramsland døde 20. april 1976, nær 71 år gammel.  Hele trav-Norge har mye å takke Ramsland for og uten han er det ikke godt å si hvor travsporten i Rogaland hadde stått i dag.

Helt sikkert er det i alle fall at Fredrik W. Ramsland var en hedersmann som fortjener å bli minnet som den betydningsfulle personlighet han var. Derfor vil hans eget æresløp for alltid være ekstra gjevt å vinne for alle hesteeiere, trenere og kusker. Det er mange store travere som har vunnet Ramsland-løpet opp gjennom årene. Slogum Tor, Vintilla, Toddy, Alm Svarten, Moe Odin, Spikeld og mange andre. Komplett oversikt over tidligere vinnere av løpet finner du på siden under "Forus Travbane". Kilder: Magne Rege, Jan-Petter Stangeland, Trav-og Galopp Nytt
Den første vinneren av F.W. Ramslands Æresløp ble Neshild. Her på bildet ser vi eier, oppdretter og kusk Tobias T. Gudmestad, sønnen Geir med trofeet, formannen i travselskapet Gaute Gudmestad og Fredrik W. Ramsland.

Trond Fredrik Ramsland 11.12.2020 19:13

Kjekt å lese dette om min farfar.

| Svar

Nyeste kommentarer

25.10 | 17:50

Hei Freddy! Takk skal du ha. Har rettet opp feilen nå. Tusen takk

24.10 | 16:23

Hei, og takker for mye info gjennom denne siden Riktig at Pia Mollyn vant Koren Lund-løpet på Klosterskogen i -90, men kusk var Hans Jonas HJørnerød! FSA

29.03 | 11:43

Fantastisk side!

02.02 | 18:51

Fantastisk dyktig travkusk og jeg husker han best med sine bragder med Alm Svarten.Har prøvd utallige ganger å få tak i boken og uten hell.