Karsten Eilert Buer (22.05.1913 - 29.11.1993)

Forsidebilde på Trav-og Galopp Nytts Årsrevy 1964. Karsten Buer sammen med hesten Roy Judo.

Karsten Eilert Buer ble født 22. mai 1913 i Ørje i Østfold. Han var sønn av Anders E. Buer. Karsten Buer vokste opp i et typisk bygdemiljø der hest og travkjøring hadde vært viktig i generasjoner. Karsten Buers far, Anders, var en kjent travsportsmann på begynnelsen av 1900-tallet som både hesteeier, oppdretter og travkjører.

Karsten var den tredje i en søskenflokk på 7. To av hans brødre, Nils og Øyvind, ble også travtrenere av yrke. Nils Buer vant sitt første løp allerede som 13-åring og vant mange løp. Blant annet to Derby-seire, med farens hester, Lykkeper i 1936 og Bondegutten i 1941. Nils var trener på Bjerkebanen i perioden 1931-54.

Karsten hadde ingen planer om å gå i eldstebrorens fotspor. Han var gårdsarbeider på farsgården og kjørte tømmer i skogen ved Rømskog. Han trente også farens hester og deltok fra tid til annen som amatørkjører på Momarken. Etter å ha vunnet 7 løp som hjelpekusk for broren Nils, tok han ut lokal trenerlisens for Momarken. I 1940 etablerte han seg som travtrener i nærheten av Bjerkebanen. For å kunne leie stall og praktisere innenfor Bjerks arealer måtte han ha Norsk Travtrenerskole. I perioden 1942-44 tok Karsten skolen og før han var ferdig med denne hadde han allerede etablert seg med egen stall på Bjerke. Allerede i 1942 tok han sin første store seier med hesten Aspiranta i prestisjetunge Jacob Meyers Pokalløp. Et løp som både faren og broren Nils hadde vunnet tidligere.

I 1950- og særlig i 1960-årene var Karsten Buer landets dominerende travtrener. Han var veldig nøye med alt han foretok seg og stod selv for all skoing og ballansering av sine hester.

Gjennom årene trente han en rekke kjente hester som han feiret mange store triumfer med. Både i og utenfor landets grenser. Den mest kjente var nok Scott Protector (f.1961). Scott Protector vant Derby i 1965, og ble Norgesmester 3 ganger. (1968, 1969 og 1971). I tillegg vant Scott`n mange andre storløp i Norge og i utlandet. Som 5-åring ble han Skandinavisk Mester på Solvalla. Scott Protector avsluttet sin eventyrlige karriere med å vinne to løp på Bjerke Travbanes avslutningsdag i 1973. Totalt i sin karriere tjente Scott`n hele 837.342,-

Scott Protector og Karsten etter seieren i Jubileumsløpet på Jägersro i 1967. Dette bildet er forøvrig også omslagsbildet på boka "Ti ganger rundt jorden med hest" som ble utgitt av Gyldendal i 1969.
Jahn Piril vinner Kaldblodslandskampen på Bjerke i 1968 foran Kvislebron.

Karsten Buer hadde mange andre gode hester i sin varetekt og vant en lang rekke storløp. Blant annet 5 Kongepokaler. (Sanda, Tordenfly, Kapp, Tordenlyn, Gulle).

6 seire i Jacob Meyers Pokalløp, (Aspiranta, Pjokkina, Urdsønn, Spikla, Spiko, Jahn Piril).

13 Norgesmesterskap (Urdsønn x 3, Spiko x 2, Jahn Piril x 3, Peter McKinney, Prins Bulwark og 3 ganger med Scott Protector).

Han vant videre Norsk Trav Derby 8 ganger (Urdsønn, Sylfidblesen, The King, Princess Champlain, Vera Zorina, Spenda, McKinney Boy, Scott Protector).

Seier i Norsk Trav Kriterium ble det 6 ganger (Champli, Ellen Champlain, Senator Champlain, Princess Martin, Baby Song, Tigre Royal R.).

I tillegg vant han Kaldblodslandskampen to ganger (Urdsønn og Jahn Piril) samt seier i Skandinavisk Mesterskap med Scott Protector. Karsten Buer vant også det aller første Europamesterskapet for Travkjørere som ble arrangert i Tyskland i 1969. Han var den første kusken i Norge som passerte 2000 seire og han står bokført med totalt 2313 seire på norske travbaner.

Karstens kone, Astrid, hadde en strevsom jobb med å pusse alle sølvpokalene. Karsten og Astrid hadde ingen barn og i 1978 donerte de hele den gedigne premiesamlingen til Det Norske Travselskap. Denne samlingen står nå utstilt på Bjerke.

Karsten Buer var Trenerchampion i Norge 7 ganger og ble Bjerkechampion hele 16 ganger i perioden 1950-71.

I 1969 ble boka "Ti ganger rundt jorden med hest" utgitt. Her forteller Karsten om sitt liv og mange opplevelser. Dette er en spennende fortelling om en bauta innen travsporten i Norge og en bok som anbefales på det sterkeste.

I 1979 ble Karsten Buer utnevnt til Æresmedlem i Det Norske Travselskap.

Karsten og Astrid kjøpte tidlig på 80-tallet en villa ved Øymarksjøen hvor de bosatte seg. Kona Astrid døde i 1990. Karsten flyttet da til Mysen, der han døde tre år senere. Han ble begravet ved Eidsberg Kirke.

 Fra 1977 er det kjørt et eget Æresløp for Karsten Buer. Frem til 1994 ble løpet kjørt på Leangen men ble i 1995 flyttet til Bjerke og kjøres nå hvert år for varmblodseliten. Dette har naturligvis blitt et svært prestisjefylt løp som alle ønsker å vinne. Nettopp for å hedre en av travsporthistoriens aller største.

 

 

 

Kilder: Boka "Ti ganger rundt jorden med hest", Trav-og Galopp Nytt, Store Norske Leksikon.

PRINS BULWARK VINNER NM I 1962.
PJOKKINA
URDSØNN
ASPIRANTA OG KARSTEN BUER ETTER SEIEREN I JACOB MEYERS POKALLØP I 1942. (i bakgrunnen er far Anders E. Buer på veg for å gratulere)
SCOTT PROTECTOR ETTER DERBY-SEIEREN I 1965.
GRAVEN TIL KARSTEN BUER OG KONA ASTRID. EIDSBERG KIRKE. Foto: DiS Norge

Nyeste kommentarer

25.10 | 17:50

Hei Freddy! Takk skal du ha. Har rettet opp feilen nå. Tusen takk

24.10 | 16:23

Hei, og takker for mye info gjennom denne siden

29.03 | 11:43

Fantastisk side!

02.02 | 18:51

Fantastisk dyktig travkusk og jeg husker han best med sine bragder med Alm ...