Geir`s travblogg

Mandag, tirsdag og onsdag denne uken kjøres kvalifiseringsløpene til Derby og Kriterie-løpene. I skrivende stund er alle kvalifiseringsløpene kjørt bortsett fra kvalifiseringene til varmblodsderbyets åpne klasse.

Resultatet av disse kvalifiseringsløpene viser at hele 7 Thai-hester har kvalifisert seg til finale-løpene. Dette er intet mindre enn en gedigen sensasjon. Ikke bare i norsk målestokk, men langt utover landets grenser.

Thai Mahal og Thai Merlot er begge klar for finalen i Hoppederby. Thai Broadway og Thai Investment er begge klare for finalen i Norsk Trav Kriterium, mens Folkehesten til Sørlandet, Thai Holiday er klar for Hoppe Kriteriet sammen med Thai Chaivo og Thai Passion. 

I morgen kjøres som nevnt kvalifiseringsløpene til Derbyets åpne klasse. Her deltar Thai Cardinal.

Alle disse Thai-hestene er oppdrettet på Stall Skadberg i Egersund hos Siv Teigen Bergslien og ektemannen Nils Otto Bergslien. Her har hestene det aller beste utgangspunkt noen traverhest kan ha. I svært idylliske omgivelser med store luftegårder og meget trivelige staller får de boltre seg fra fødselen av. Stall Skadberg har gjennom en årrekke systematisk drevet traveravl med høy kvalitet som varemerke. Siv og Nils Otto har toppet norske oppdretterstatistikker i mange år og det er slett ingen tilfeldighet at Thai-hestene markerer seg.

Ekstra artig er det selvsagt at Folkehesten til Sørlandet har hatt slik enorm suksess. Bedre reklame for fremtidens Folkehester kan man neppe få.

Fredag 7. september, i forbindelse med Klasseløpshelgen, avholdes "Klasseløps-auksjonen" på Bjerke. Her tilbyr Stall Skadberg to flotte åringshopper til salgs. Det dreier seg om Thai Freedom, e. S.J.`s Photo - u.Reel Volo e. Enjoy Lavec og ikke minst Thai Vision, e. Thai Tanic og u. Thai Wonder e. Ideal du Gazeau. Sistnevnte er en meget spennende hoppe da hun er halvsøster til Thai Invenstment og Thai Merlot. La oss håpe at folk kjenner sin besøkelsestid....

Les mer om suksess-oppdrettet fra Rogaland på www.thaihester.no

 

 

Både hesten Moon Dreamer (trent av Anders Lundstrøm Wolden) og rytteren Kristine Kvasnes har det som skal til for å bli kjendiser langt ut over det faste travmiljøet. (Foto: Rune Eikeland)

Min interesse for trav kom tidlig på åttitallet. Det var spenningen med å se edle hester i ærlig kappestrid som var hovedårsaken til mitt engasjement. Nystriglede, vakre og spenstige hester med kusker i fargesprakende drakter som satte hverandre i stevne var noe som appelerte til alle. Mange nye travfolk ble rekruttert inn i sporten og det hersket en stor optimisme. Ekstra spennende var det når man kjente noen som enten eide eller kjørte hestene. For min del hadde jeg Per Arvid Erga som favorittkusk og fulgte ekstra nøye med på hans oppsitt.  Jeg vet at veldig mange som tidligere gikk på travbanen hadde det tilsvarende. På tribunene var det fullt av folk. En vanlig løpsdag på Forus Travbane på 80-tallet, hadde gjerne rundt 1500-2000 betalende tilskuere!

 

Etter hvert som man ble gammel nok til å delta i totalisatorspillet ble det selvsagt til at man leverte sin V5 og satset noen kroner på vinner eller tvilling. Tvillingspillet var forresten et spill som skapte entusiasme og rekruttering.

 

23. oktober 1982 ble riksspillet V6 lansert med kjempestor suksess. Norsk Rikstoto markedsførte produktet på en glitrende måte og det ble raskt skapt ”Rikstoto-kjendiser” som hele folket raskt fikk et forhold til. I tillegg til den aller første V6-vinneren Kruska/Ole L. Engen, visste alle hvem Vintilla, Arin Laud og Toddy var.

 

Trav & Galopp Nytt skrev på lederplass i det påfølgende TGN at Rikstotoens innføring i Norge hadde vært en eventyrsuksess. Omsetningen den første V6-omgangen lød på fantastiske 13,47 millioner kroner. Neste V6-runde hadde en omsetning på 13,9 millioner kroner og TGN skrev RIKSTOTO-FEBER på førstesiden med røde store bokstaver.

 

Hva var det så Norsk Rikstoto gjorde som bidro til at Rikstoto, hesteinteressen og minst spill på hest fikk en voldsom oppblomstring?

 

En av de viktigste suksessfaktorene var utvilsomt at de profilerte selve sporten. De profilerte hesten og kusken. Travkusker hadde tidligere ført en nokså anonym tilværelse men ble nå våre nye folkekjendiser. Ulf Thoresen, Gunnar Eggen, Per Ulven, Asbjørn Mehla og mange andre ble nærmest over natten våre nye folkekjære A-kjendiser. Hester og kusker ble flittig brukt i markedsføringen og interessen for trav og travsport vokste gjennom hele 80 og deler av 90-tallet.

 

Men på et tidspunkt ble det, etter min mening, gjort en kjempetabbe. Det ble bestemt at man skulle tone ned sporten og heller bruke store summer på å markedsføre spill på hest. Noen ”kloke” hoder hadde funnet ut at med å dysse ned sporten, hesten og kusken og heller markedsføre spillet med mulighet for å vinne store penger. Målet var visst nok å ta markedsandeler fra Lotto og andre lykkespill.

 

En konsekvens av dette ser vi tydelig nå resultatet av. V75-omsetningene er ikke noe særlig større nå enn den faktsik var den aller første Rikstoto-omgangen. I tillegg er et av de mest populære spillene fjernet, nemlig tvillingspillet, som rekrutterte mange nye og skapte interesse fra stadig nye publikumere. Dette er nå erstattet med Duo som nesten ingen gidder å spille. I det hele tatt finnest det nå et flust av ulike spill. V75, V65, V5, V4, vinner, plass, duo, trippel og dagens dobbel. Folk møter ikke lenger opp på travbanen og det er nesten bare ”pårørende” som ferdes der på ordinære løpsdager.

 

Noen få ganger i året arrangeres det store løpshelger på våre travbaner. Da strømmer folk til banene og spiller på hest som aldri før. Disse løpsdagene kalles gjerne for folkefester. Hvis man analyserer littegrann og ser litt på hva det er som gjør Oslo Grand-Prix helgen, Forus-Open helgen, Jarlsberg Grand Prix helgen og noen andre tilsvarende folkefester til de folkefestene det er, så vil jeg påstå at det nettopp er selve travsporten. Profilene, kuskene og rammen rundt.

 

Hadde man stoppet 1000 personer på gaten og spurt dem om de kunne si navnet på tre forskjellige travhester som er i norgestoppen i dag, tror jeg svært få hadde kunnet svare. Likedan om man hadde spurt de samme 1000 menneskene om de kunne si navnet på de tre kuskene som topper landsstatistikken. Dette viser at travsport i folk flest sine øyne først og fremst er et lykkespill.

 

Min påstand er at Norsk Rikstoto er på ville veier og har vært det i mange år når det gjelder fokus på hva som skaper suksess. I forbindelse med Jarlsberg GP-helgen bruker Norsk Rikstoto enorme midler på TV-reklame. Men i stedet for å markedsføre Ulf Thoresens Minneløp og alle de store traverne og kuskene som er å finne i løpsprogrammet, blir pengene brukt på å markedsføre trav som ”lykkespill” på lik linje med Lotto og Joker i håp om at en eller annen gang omsetningen vil øke……

 

 

 

Jeg vet at jeg har svært mange mennesker med meg når jeg innstendig ber Norsk Rikstoto om å begynne å profilere travsporten, slik at det skapes nye profiler. Slik at våre beste kusker igjen blir våre nye folkekjendiser og slik at interessen for travsport igjen når nye høyder og igjen fører til at omsetningen på travspill vil øke. (jeg tror det hadde vært lurt å foretatt en aldri så liten opprydding i spill-jungelen også slik at folk lot seg rekruttere i langt større grad enn i dag). Det er aldri for sent å snu, men det begynner å haste.

Nyeste kommentarer

29.03 | 13:43

Fantastisk side!

...
02.02 | 19:51

Fantastisk dyktig travkusk og jeg husker han best med sine bragder med Alm Svarten.Har prøvd utallige ganger å få tak i boken og uten hell.

...
03.01 | 01:16

godt nytt år. drammen mangler fremdeles 1955 og 56 championer. Ole Østby 1955 8 seire. Johan Cedell 1956 19 seire.

...
14.12 | 00:07

eBurde vel vært oppdatert etter 2019bla annet så har vel Dalen rudet 1000seirog

...
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE